Structuur vakgerichte thema's

 

 

Je ontvangt een email met verdere instructies.

Structuur en opbouw

Voor groep 5 t/m 8 bieden we met Blink Wereld – vakgericht lesmethodes voor aardrijkskunde (inclusief topografie), geschiedenis en natuur en techniek. Je kunt het volledige pakket aanschaffen, maar ook kiezen voor één van de drie vakken.

We adviseren je om al in groep 3 of 4 te starten met de vakken van wereldoriëntatie. We hebben daarom een pakket voor wereldoriëntatie ontwikkeld, waarbij zelf doen en ontdekken centraal staat. 

Meer over Blink Wereld in groep 3 en 4

Structuur en opbouw

Alle stof wordt in groep 5 t/m 7 behandeld en in groep 8 herhaald en toegepast. Per vak en per leerjaar heb je vier thema’s die elk bestaan uit vijf lessen. Met deze 20 lessen per methode per jaar worden alle kerndoelen volledig gedekt en herhaald. Is er meer tijd in de jaarplanning? Dan kun je aan het einde van elk thema de toets doen, aan de slag gaan met een vakoverstijgend projectthema (keuze uit 5 verschillende thema’s), leerlingen bij ieder thema laten werken aan de plusopdrachten of meer tijd nemen voor de laatste les van een thema waarin leerlingen de stop uit de voorgaande lessen gebruiken om zelf iets te bedenken, ontwerpen of maken.

THEMATISCH WERKEN

Wanneer je het prettig vindt om gedurende een bepaalde periode te focussen om één thema in plaats van aan drie thema’s van de drie verschillende vakken parallel te werken, adviseren we je om per thema les te geven.

Je doet dan bijvoorbeeld eerst een thema van aardrijkskunde helemaal voordat je met een thema van geschiedenis of natuur & techniek begint. Je gebruikt dan de drie lesuren per week voor wereldoriëntatie en besteedt twee weken aan één thema. 

OPBOUW VAN EEN THEMA

Elk thema beslaat vijf lessen. In les 1 t/m 4 wordt steeds één belangrijk aspect van het thema behandeld. Sommige lessen kennen wat meer klassikale werkvormen (zoals een quiz), in andere lessen werken de leerlingen juist heel zelfstandig.

Hiermee ontstaat er ook binnen een thema een prettige afwisseling. De vijfde les is een les waarin leerlingen een afrondende opdracht uitvoeren waarbij ze alles wat ze geleerd hebben toepassen. Hier kan een extra les aan gekoppeld worden waarin de leerlingen hun opdracht verder uitwerken, bijvoorbeeld hun zelf ontworpen dierenverblijf ook echt op schaal maken. 

De lessen kunnen worden gegeven in 45 tot 60 minuten.

METHODEWIJZER

Wil je nog meer weten over Blink Wereld - vakgericht? In de methodewijzer vind je alle informatie.