Vakoverstijgende projectthema’s

 

 

Je ontvangt een email met verdere instructies.

Projectthema

Voor de groepen 5 tot en met 8 zijn er naast de reguliere thema’s ook vier projectthema’s beschikbaar, waarin extra stof voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek wordt aangeboden. Zo’n projectthema kan op een willekeurig moment in het jaar worden ingezet. De thema’s zijn geschikt voor de gehele bovenbouw, waardoor ze ook in projectweken gedaan kunnen worden. In de projectthema’s gaan kinderen aan de slag met een opdracht vanuit een echte organisatie of een bekend persoon. Daarnaast is er vanaf eind februari 2018 een extra (optioneel) projectthema beschikbaar. Dit thema sluit aan op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

De kinderverkiezingen

In aansluiting op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 ontwikkelen we bij Blink Wereld een extra (optioneel) projectthema: De kinderverkiezingen. In dit thema van drie lessen vormen de kinderen hun mening over onderwerpen die zij belangrijk vinden, zoals milieu, dieren, armoede en buitenspelen. Ze debatteren over stellingen, doen de Kinderstemwijzer en stemmen in de laatste les (of op 21 maart) op de politieke partij die het beste bij hen past. Blink maakt direct na 21 maart de uitslag van de Kinderverkiezingen bekend! Het thema verschijnt eind februari en wordt ontwikkeld in een versie voor groep 5/6 en een versie voor groep 7/8.

Meer over De kinderverkiezingen

Smart Life

Blink heeft samen met CodeUur en Q42 het nieuwe projectthema rondom programmeren ontwikkeld. Kinderen ontdekken de basisprincipes van het programmeren en gaan vervolgens zelf aan de slag met een programmeertool. In vijf lessen gaan ze iets bedenken en programmeren voor een smarter leven. Bijvoorbeeld dat automatisch het licht in huis aangaat als het buiten donker wordt of dat je een sms krijgt op het moment dat er iemand je huis binnenkomt.

Het volledige projectthema is gratis toegankelijk.

Meer over het projectthema Smart Life

De verhalenkoffer '40-'45

Dit jaar heeft Blink een projectthema ontwikkeld rondom de Tweede Wereldoorlog en het herdenken van de slachtoffers hiervan. Tijdens het projectthema onderzoeken de leerlingen de belevenissen van onbekende Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en schrijven ze een verhaal over een zelfgekozen persoon. De leerlingen ontdekken op deze manier dat ze vanuit verschillende personages naar dezelfde gebeurtenis kunnen kijken en dat dit voor iedereen anders kan zijn. Het thema is vanaf april voor alle scholen gratis toegankelijk in de lesomgeving Blink Studio. Vraag daarvoor een proefles aan of log in via de banner rechtsboven.Meer over De verhalenkoffer '40-'45

Het vervoer van de toekomst

In 2014 kregen leerlingen de opdracht om over het vervoer van de toekomst na te denken. Heijmans stelde leerlingen de vraag: Hoe vervoeren wij ons over 30 jaar? De klas met het beste vervoersplan won een uitje naar bouwbedrijf Heijmans waar zij lichtgevend asfalt mochten storten, een rondleiding door het laboratorium kregen en gingen lunchen in een echte schaftkeet.

Het volledige projectthema is gratis beschikbaar in de lesomgeving van Blink. Het thema is tevens als Engelstalig CLIL-thema beschikbaar voor groep 7/8.

Onderzoek de T. rex 

In 2014-2015 hebben we samen met onderzoeksinstituut en museum Naturalis het projectthema over de T. rex ontwikkeld. Deze T. rex uit Montana wordt nu nog nauwkeurig onderzocht en geprepareerd, maar komt in 2016 naar Naturalis!
Samen met paleontoloog Anne Schulp ga je op onderzoek uit. Hoe leefde deze T. rex, wat at hij, en was het wel een hij of was het een vrouwtje?Het volledige projectthema van vijf lessen is beschikbaar als proefthema. Dit thema is voor iedereen toegankelijk in de lesomgeving. Vraag daarvoor een proefles aan via de banner rechtsboven. Meer over T. rex onderzoekslab