Wereldoriëntatie geïntegreerd

Wil jij wereldoriëntatie graag geïntegreerd aanbieden, op een onderzoekende en ontdekkende manier met ruimte voor eigen onderzoek? Samen met leerlingen en leerkrachten hebben we een pakket ontwikkeld waarmee je wereldoriëntatie thematisch en in samenhang aanbiedt. 
Met het nieuwe lesmateriaal van Blink Wereld – geïntegreerd ben jij als leerkracht de reisleider die de kinderen op hun reis door de wereld langs de hoogtepunten leidt. De kinderen gaan dingen ontdekken die zij boeiend vinden en dat kan voor elk kind iets anders zijn.In onderstaande animatie leggen we je uit hoe je werkt met Blink Wereld - geïntegreerd. Wil je het lesmateriaal inzien? Vraag dan een inkijklicentie aan waarmee je drie maanden gratis toegang krijgt tot de online lesomgeving van Blink. Daarmee kun je al het lesmateriaal inzien.

Inkijklicentie aanvragen

Zelf onderzoeken

De geïntegreerde thema’s sluiten aan bij hoe kinderen naar de wereld kijken en zorgen er tegelijkertijd voor dat de belangrijkste aspecten van de wereld aan bod komen. Denk aan onderwerpen als klimaatverandering, verschillende culturen of de verdeling van eten. Binnen een thema werken de kinderen aan een eindopdracht, zoals het bedenken van een restaurant waarin je gerechten uit de hele wereld tegenkomt. Je kunt deze opdrachten klein of groot uitvoeren. Bijvoorbeeld door het restaurant alleen op papier te bedenken, of door het restaurant ook daadwerkelijk op te zetten. Het ene thema heeft meer aspecten van aardrijkskunde en geschiedenis in zich, het andere thema is bijvoorbeeld meer natuur en aardrijkskunde. Met alle thema’s samen dek je alle kerndoelen van wereldoriëntatie, inclusief burgerschap. Daarnaast kun je met de online game TopoMaster aan de slag om topografie te oefenen. 

Lees meer over de structuur en opbouw

Begeleiding op school

Thematisch en geïntegreerd werken is voor de meeste scholen een flinke omschakeling. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat leerlingen zelf een goede onderzoeksvraag formuleren en ook echt iets leren? En hoe begeleid je dit eigen onderzoek van de kinderen, zodanig dat het voor jou als leerkracht haalbaar is? We adviseren daarom alle scholen om te beginnen met de training. De training kan plaatsvinden tijdens een studiedag, maar bijvoorbeeld ook op een middag na schooltijd. Daarnaast is er continue begeleiding via de helpdesk voor je beschikbaar en kun je optioneel nog vervolgafspraken met ons inplannen.

Lees meer over het begeleidingstraject

Inspiratiepagina

Op onze inspiratiepagina delen we lesideeën en lestips van leerkrachten over hoe zij met het lesmateriaal van Blink Wereld - geïntegreerd werken. Laat je inspireren!

Heb je zelf een goed lesidee bepaald thema of een les, deel het dan hier. Wij voegen je idee vervolgens toe aan onze inspiratiepagina.

Ga naar de inspiratiepagina